Историята на Том Боуен

Tom_BowenТом Амброуз Боуен e роден на 18 април 1916 г, трето дете и единствен син в семейството на Уилям и Нора Боуен. Имал две по-големи от него сестри – Нора и Беатрис и една по-малка – Агнес.

Около 1910 г. родителите му се били преселили в Австралия от Уулвърхемптън, Англия, като се установили в Брънзуик, предградие на Мелбърн, където най-вероятно е роден Том.

Когато Том бил малък той мечтаел да стане лекар. Баща му е бил дърводелец, не би и помислил да даде на сина си образование по-високо от нужното, за да се наеме на работа. Ето защо, след като завършил училище, волю-неволю, Том станал дърводелски чирак.

През семтември 1941 г се оженил за Джеси Маклийн и семейството се преместило в Джийлонг, където Том си намерил работа, като дърводелец в местния циментов завод. Отгледали три деца – Пам, Бари и Хедър.

Том обичал страстно спорта. Занимавал се с плуване, колоездене, крикет съдийство. Успешно ръководел Клуба на Момчетата към Армията на Спасението. Тренирал ги в различни видове спорт, гимнастика и физически упражнения.

Съпругата му Джеси страдала от астма и често лежала в болница. Заради проблема със задуха Ѝ той периодично прилагал върху нея своите уникални процедури, благодарение на които здравето на Джеси непрекъснато се подобрявало докато дойде момент, когато тя вече не се нуждаела нито от медикаменти, нито от болнично лечение.

Той имал незабавни резултати, когато разработил и приложил няколко процедури за спортни травми върху „клубните” момчета и бил в състояние да облекчи всички болки, от които се оплаквали колегите му. Скоро всички се убедили, че Том си има свой собствен метод за лечение на болезнени състояния. Денем работел като дърводелец, а вечер лекувал все повече и повече хора, потърсили помощта му за най-различни здравни проблеми.

Tom_Bowen2Том Боуен продължил да развива и подобрява техниката си. В началото на 60-те се наложило да вземе важно решение: дали да продължи да работи в циментовия завод или да поеме риска на самостоятелната работа. Въпреки че жена му Джеси не била по рисковите начинания, той успял да я убеди да му повярва и Том открил собствена практика в дома на Рене Хорууд на улица “Отъм”. По това време тя вече била продала своя бизнес и можела да подкрепя и напътства Том, базирайки се на своя солиден опит.

И така, Рене станала негова секретарка и счетоводителка, а той се заел успешно да лекува хора с болки в гърба, спортни травми, астма, оплаквания на вътрешните органи, умствени и емоционални проблеми, дори предлагал облекчение за недъзите на инвалидите. Това било началото на една доживотна работа на този пред чийто гений един ден всички щели да се прекланят.

Скоро търсещите помощта му били толкова много, че станало ясно – жилището е недостатъчно за разрастващата се практика и следващата стъпка била да се премести в по-обширно помещение на “Латроуб Терас” № 90, което също бързо “отесняло” и се наложило пак да се мести – този път на № 283 от същата улица в Джийлонг.

Всяка сутрин точно в 9.00 часа Том започвал работа в клиниката, почивал два часа на обяд в дома си и продължавал да лекува целия следобед. Той лекувал безплатно астматици и бременни жени, но те не били голям процент от всички посещаващи го. Често ходел нощем при получили пристъп астматици. Изчисленията показват, че е работел средно с около 14 човека на час. Нужни са му били две три процедури за да “поправи” клиентите си.

Според дъщеря му Пам, баща Ѝ бил най-благородният човек на света и никога не подминавал хора в окаяно положение или деца инвалиди, нуждаещи се от специална помощ. През този период от кариерата си той е можел да натрупа много пари, но това никога не е стояло на първо място за Том Боуен. Срещата му с Рене е била истински благословия, защото тя зорко следяла финансовите му дела. Всяка събота клиниката му е била отворена за инвалиди, които Том лекувал безплатно. Двама негови ученици, Кевин Райън и Ромни Смийтън, му помагали в това боголюбиво дело

Най-голямата награда за Том била възможността да помага на хората!

Той бил силно ангажиран с местните футболни клубове и е добре известно, че вратата на клиниката му била отворена всяка Събота до късна вечер, докато и последният футболист не си тръгнел.

Отнасял се с голяма обич към животните и лекувал домашни любимци, като кучета и котки, но също и коне.

Макар, че Том нямал никакво формално медицинско образование той станал всепризнат терапевт, лекуващ ежегодно повече от 13000 души. Тези цифри са потвърдени от едно проучване, направено от правителството на щата Виктория през 1975г. относно броя на професионално занимаващите се с алтернативни методи за лечение.

Способността му да облекчава различни болезнени състояния го направила много търсен терапевт, но семейството му страдало от неговата известност, особено в дни като Коледа, когато посещавал “особените” деца.

Много хора през годините са желаели Том да ги обучи в своята лечебна техника, но той е направил това само за шестима: Кейт Дейвис, Найджъл Лав (напуснал ни вече), Кевин Нийв, Осуалд Ренч, Кевин Райън и Ромни Смийтън.
Тях ги наричали “момчетата на Том”. Всички те му задавали един и същи въпрос: къде е открил и как е разработил своята удивителна техника. На всички тях, той отговарял по един и съши начин:

Тя е Дар от Бога!

В 1974 г, по време на Националната Здравна Конференция в Аделаида – Южна Австралия, той се запознал с остеопата Осуалд Ренч и го поканил в Джийлонг, за да го обучи.

Тъй като Том Боуен нямал наръчници и схеми, помолил Ози да документира всичко и му дал правата за обучение в техниката, но след като си отиде от този свят.

Ossie and Elaine RentschИлейн, съпругата на Ози, също е обучавана от Боуен и след две и половина години, през 1976, Ози и Илейн отварят натуропатична клиника в Хамилтон – Западна Виктория, където използват като мануална модалност само техниката Боуен.

След кончината на Том Боуен през 1982 г, Ози и Илейн Ренч отвсякъде чуват настоятелни молби да започнат да обучават в неговата лечебна техника, но едва през 1986 г, т.е. четири години по-късно, те започват да организират курсове, първо в Австралия, а по-късно и на почти всички континенти.
От 1992 г. насам те са представили Техниката Боуен на 29000 души от 30 различни страни с помощта на 98 инструктори и 18 Асоциации Боуен, филиали на Австралийската Академия по Боуен Терапия.

Хиляди хора по света изричат благодарствена молитва за Ози и Илейн Ренч за техните усилия да направят делото на Том Боуен всеобщо достояние!

Comments are closed.