Ембриология

Oт Джон Уилкс,
От книгата „Техниката Боуен – поглед отвътре”

Когато Боуен терапевт говори за терапия позволяваща на тялото да се ориентира към своя оригинал или организационен принцип, може да възникне въпроса – как точно тялото се опитва да се ориентира, къде, кога и как се възвръща оригинала?

embryology-1Ако се вгледаме внимателно в първите дни от развитието на ембриона забелязваме, че се случват няколко интересни неща. В момента на зачатието ДНК на майката и бащата се сливат за да образуват една единствена клетка. След момент на затишие започва бързо делене на клетката, което става във външната „черупка” на ембриона, наречена зона пелуцида.

Около 15-тия ден се случва много важно събитие. В ембриона се създава основна средна линия във формата на бразда. Тази основна средна линия се нарича „първична бразда” и тя тръгва по пътя си нагоре към сърцето на ембриона от нивото където ще се образува по-късно опашната кост и кръста на възрастния човек.

embryology-2Какво точно предизвиква тази бразда е по-скоро мистерия, но тя формира основата около която се образува тялото.

Като начало се формира разделителна линия за предница/гръб, ляво/дясно и горе/долу. „Първичната бразда” е известна, като „ембрионен организатор”, тъй като тя създава един основен „план на тялото”. Различните нива на първичната бразда определят развитието на различните зони на тялото. Например центърът „глава” продължава за да формира сърцето, мозъка и очите, средният център формира коремните органи и трупа, опашния център – тазовите органи и невралната тръба.

embryology-3Интересното за нас, като Боуен терапевти е важността на първичната бразда по отношение развитието на костите, мускулите, органите и съединителните тъкани.
Много Боуен терапевти отбелязват силата на първите две движения Боуен.

Интересно е да се наблюдават усещанията на клиента след само тези две движения. Много от тях усещат топлина или нарастваща енергия в гръбнака. Факта, че много клиенти усещат това съответства много точно на развитието на ембриона и като че ли тази ембрионална енергия присъства и в зрялото тяло.

embryology-4Първичната бразда формира също и невралната тръба, която продължава в образуването на главния мозък, гръбначния мозък, вегетативната нервна система (симпатикова и парасимпатикова) и невралния кръст.

Клетките на невралния кръст спомагат да се образуват вътрешните обвивки на централния и гръбначния мозък (по-специално меката и арахноидната мозъчни обвивки). Например при процедурата опашна кост се движим директно по трите мозъчни обвивки (твърдата, арахноидната и меката), тъй като те са прикрепени към опашната кост, като терминални връвчици– единственото място на тялото, където трите пласта на обвивките се събират в едно.

embryology-5Поради тази причина, събирането на трите пласта обвивки заедно изпраща много силен импулс нагоре по гръбнака към главния мозък. Друго следствие от ембрионалното развитие е факта, че кръвоснабдяването и инервацията на тъканите са неизменно свързани поради техния произход от същата ембрионална тъкан. Изследвано е, че колагенът има памет и е силно приспособим при отбелязване на ново събитие.

Вероятно чрез стимулиране на фасцията ние по някакъв начин позволяваме на тялото да се самооцени и да се преориентира към тези дълбоки ембриологични командни сили съдържащи се в колагена на клетъчно ниво? Клинични наблюдения подсказват, че сигурно се случва нещо подобно…